Dürbün Anlamı Nedir?

Posted by John 23/06/2018 0 Comment(s) Yeni Yazılar,

Dürbün anlamı nedir? İnsan gözü çıplak haldeyken biyolojik olarak sadece belirli uzaklığa kadar olan cisimleri görüp algılayabilir. Belirli bir uzaklıktan sonra görüntü netleşmez. İşte bu durumlarda dürbün kullanımına ihtiyaç duyulmaktadır. İlerleyen Dürbün teknolojisi sayesinde istenilen uzaklıktaki tüm cisimleri kolaylıkla görebilirsiniz.

 

Dürbünün Kelime Anlamı : Dürbün kelimesi Fas kökenli bir kelimedir. Dur ( Uzak) ve Bin ( Görür ) kelimelerinin birleşiminden dilimize gelmiştir.Dürbün cisminin genel olarak kelime anlamı; belirli bir uzaklık mesafesinde bulunan cisimleri çeşitli teknolojik aletleri kullanarak daha da yakınlaştırarak net görüntü almaya yarayan cihazdır.

 

Dürbünü Kim İcat Etti? Dürbün Tarihçesi

Dürbünün icat olarak ortaya çıkması yüzyılları bulan bir süreç olmuştur. Öncelikle teleskoplar şeklinde ortaya çıkan dürbünlerin bugün ki şeklini alması 1825 yılına dayanmaktadır. Dürbünün ortaya çıkışındaki tarihsel gelişime bakacak olursak; 1608 yılında Hollandalı Jansen ve Lippershey gözlük tamiri yaparken modern bir teleskopu bulmuşlardır. Daha sonra 1610 yılında Galileo Jansen ve Lippershey’in bu fikrini alarak astronomik ölçümler için yapmış olduğu cisimleri 30 kez büyüten bir teleskop üretti. Teleskop ile ilgili bu gelişmeler yıllar boyunca sürdü. En sonunda 1825 yılında J. P. Lemiere iki adet teleskopu alarak tek bir yapı içinde birleştirmeye karar vermiş ve bu şekilde ilk dürbünü icat etmiştir.

 

Dürbün Nedir? Ne İşe Yarar?

Canlı yapısı biyolojik olarak belirli bir uzaklıktan sonrasını görse bile odaklayamaz ve görüntüyü net bir şekilde alamaz. Bu da cisimlerin şekil olarak doğru bir şekilde algılanmamasına ve görüntülemenin yapılamamasına neden olur. Eğer ki uzak bir yer ile ilgili bir görüntü almak istediğinizde dürbünleri kullanabiliriz. Dürbün, yapı sistemi içerisinde bulunan mercekleri sayesinde uzak mesafede bulunan objeleri yakınlaştırarak ve uzakta göründüğü görüntüden daha da büyüterek görmemizi sağlayan bir cihazdır. İki tüp şeklinde oluşmaktadır.

 

Dürbün Nasıl Çalışır?

Dürbün çeşitleri değiştikçe iç aksağımda değişmektedir. Ancak genel olarak dürbünler içine iki adet yerleştirilen tüple görüntü sağlanmaktadır. Bu tüplerdeki odak noktaların ayarlamaları çoğunluk olarak tek bir halka yardımıyla yapılmaktadır. Ama bazı çeşitlerinde iki ayrı tüpün farklı şekillerde ayarlanma durumları vardır. Dürbünlerin tüplerinin çoğunda iki ayrı prizma bulunmaktadır. Bu prizmalar sayesinde göz merceğinin ters olarak algıladığı görüntüyü düze bir şekle çevirir ve yansımayı bu şekilde verir. Prizmaların faydaları sadece bu değildir. Ayrıca ışığın tüpün içinde alacağı yolu ve merceklerin alacağı yolu artırır ve dürbünün uzunluğunu azaltarak kolay kullanım sağlar. Prizmalar ayrıca objektif mercekleri ile göz mercekleri arasındaki uzaklığı ayarlayarak çok daha iyi bir daha derin ve daha iyi net bir görüntü vermektedir.

Dürbünler belirli ölçülerle sınıflandırılmaktadır. Bunlar 6*30, 7*30 veya 8*30 çaplarında bulunmaktadır. İlk belirtilen ölçekte merceklerin büyüme oranları, ikinci belirtilen ölçekte ise milimetre cinsinden çaplar belirlenerek ölçüler oluşturulmaktadır. Bu merceklerin çapların önemine gelecek olursak, bu durum merceğin ışık toplamı ölçüsüdür. Eğer ki sizin için görüntü alırken derinlik algısı önemli değil ise tek gözlü mercekler kullanabilirsiniz. Tek göz mercekli dürbünler çift tüplü yani çift mercekli dürbünlerin yarıya düşürülmüş halleridir. Bu yarıya düşürülmüş tek göz mercekli dürümler genellikle basit ve ucuz olan dürbünlerdir. Bunlar daha çok tiyatro dürbünleri gibi olan dürbünlerdir. Ve görüş açısı dardır. Bu dürbünlerin büyütme oranları ise çift göz mercekli dürbünlere göre daha düşük olmakla birlikte ölçüleri 2,5 – 4 arasında değişmekte ve yakınlaştırmayı ona göre yapmaktadır. Daha net görüntü almak için kesinlikle çift göz mercekli dürbünleri tercih etmelisiniz.

Leave a Comment